Historie

Her får lærlingene prøve det meste

Skrevet av Linda Carlsen | 3. juli 2024
Trude Tobft (20) fra Knarvik er førsteårs-mekanikerlærling, og begynte hos Frydenbø Bil Åsane i august 2021. Hun har omtrent et halvt år igjen av sin læretid, og er allerede på god vei mot å bli bilmekaniker!
Først publisert: 3. februar 2023

Byttet studieretning på videregående

I utgangspunktet var Trude ferdig med både VG1 (TIP) og VG2 (Industriteknologi), men hun oppdaget en interesse for å skru på bil og elektrisk arbeid gjennom venner.

- Jeg valgte å endre retning og søkte meg inn på linjen "Kjøretøy" på Årstad Videregående. Det skumleste var å bestemme seg for å gå på skole et år til, men jeg er glad jeg valgte å gjøre det, forteller hun.

På skolen hadde Trude en lærer som fulgte med og som la merke til potensialet hennes. Han mente at hun kunne bli tekniker, og ordnet med utplassering hos Frydenbø Bil i Åsane.

- Da jeg var på besøk på verkstedet og fikk snakket med verkstedsjef Per Flygansvær, fant jeg ut at dette kunne være noe for meg. Jeg ble godt kjent med alle og hadde lyst til å være der lenger, sier hun.

 

Ikke som alle andre verksteder

I konsernet Frydenbø er et av tre strategiske fokusområder «teamet». Når nye lærlinger kommer til, legges det vekt på at de skal føle seg velkommen og som en del av «Team Frydenbø».

- Frydenbø Bil er ikke som alle andre verksteder. Her får vi som lærlinger prøve alt mulig! Vi får ringe til kunder, skru på mye forskjellig, hente deler og biler, og levere ferdige biler. Arbeidet er veldig variert. Vi blir også plassert i team tidlig, smiler hun.

Hverdagen for en lærling hos Frydenbø Bil er med andre ord allsidig – og noen ganger dukker det opp jobber på verkstedet som er vanskeligere enn andre, men Trude har ingenting imot en utfordring.

- Jeg hadde en spesielt komplisert jobb hvor en viftemotor som ligger bak midtkonsolen var ødelagt. Jeg måtte demontere mye for å komme frem, og bruke spesialverktøy for å få den ut. Det var egentlig et tomannsarbeid, og å jobbe på den alene var utfordrende. Jeg fikk hjelp fra de andre på verkstedet og klarte det til slutt, forteller Trude.

Er som en stor familie

Trude forteller at arbeidsmiljøet og kulturen på verkstedet er veldig bra, og at de er som en stor familie.

- Her blir alle tatt godt imot, uansett kjønn og alder. Det er ingen som endrer oppførsel, eller diskriminerer fordi det jobber kvinner her, påpeker hun.

Videre forteller hun at det beste med å jobbe i Frydenbø er at hun kan snakke med alle sine kollegaer, le og ha det gøy på jobb.

- Det er veldig kjekt å jobbe her, legger hun til.

 

Eksperter på å bytte fjær

Nå jobber Trude i team med Amalie Blomgren, som besto fagbrevet sitt i juni 2022.

- Vi har det kjempegøy sammen og støtter hverandre i alt. Dersom en av oss har en tung dag, hjelper vi hverandre med å få humøret opp igjen, smiler Trude.

Aller best liker hun å jobbe med interiøret i bilene. For eksempel om det har vært en vannlekkasje, og hun må demontere alt av interiør og sette det på plass igjen etter utbytting.

- Når det gjelder mekanisk arbeid, liker jeg best når en fjær må byttes. Det har Amalie og jeg blitt eksperter på,  og vi kan utføre jobben på kort tid, forteller hun.

Like lett for jenter som det er for gutter

I 2023 er det fortsatt et flertall av menn som er utdannet mekanikere, og det er mangel på både arbeidskraft og kvinner i bransjen. Oppfordringen fra Trude er å ta utfordringen på strak arm, og ta seg tid til å prøve ut om yrket kan være interessant.

- Først og fremst - "go for it!" Vi trenger flere kvinner i yrket.

Muligheten til å prøve seg i yrket var det som gjorde at Trude fant ut at hun ville bli mekaniker.

- Under utplassering får vi bli kjent med hvordan det er å skru, og man merker kjapt om det er et yrke som passer. Spesielt om du får muligheten til å teste det ut en uke eller to. Det gjorde at jeg fant ut hva jeg ville bli! Avslutter hun.