Artikkel

Ni tips til vinterklar bil

Skrevet av Linda Carlsen | 28. oktober 2024
 
Frydenbø Bil gir vi deg en sjekkliste for en grundig vinterkontroll som kan avdekke potensielle feil og slitasje som kan bli kritiske i kulden. Her er hva du bør sjekke:

 

1. Sikre at alle lys fungerer 

Gode lys er ekstra viktig om høsten og vinteren, når dagene blir kortere og sikten dårligere. Sjekk at alle lys fungerer som de skal, inkludert frontlys, fjernlys, baklys og bremselys. I moderne biler vil du ofte få et varsel på dashbordet hvis en lyspære er gått, men det er alltid lurt å ta en fysisk runde rundt bilen og se etter. Et tips for å sjekke bremselysene alene er å rygge opp til en vegg og tråkke på bremsepedalen for å se refleksjonen av lyset. Er du usikker, kan du be noen hjemme eller naboen om hjelp.

 

2. Kjølevæske - sjekk frysepunkt og væskenivå

Det er viktig å ha riktig blandet kjølevæske for å unngå at den fryser i kaldt vær, noe som kan føre til alvorlige motorskader. Korrekt blanding av kjølevæske beskytter også mot rust og groe. Unngå å fylle på rent vann, da dette tynner ut frostvæsken. Kontroller nivået på kjølevæsken og sjekk at den tåler kulde. Dette kan enkelt måles på et verksted hvis du ikke er komfortabel med å gjøre det selv. Riktig blandingsforhold står alltid i instruksjonsboken eller på emballasjen til frostvæsken.

 

3. Kontroller batteriet 

Batteriet mister kapasitet om vinteren, og det brukes ofte mer strøm til lys, varme og andre funksjoner. For å unngå startproblemer, sjekk batteriets tilstand og sørg for at det er fulladet. Batteriet bør også vedlikeholdslades jevnlig, spesielt hvis bilen ikke brukes ofte. Hvis batteriet begynner å vise tegn til å være dårlig, som for eksempel treg start, bør du vurdere å bytte det før vinteren. De fleste batterier varer i 5 til 7 år. Dette gjelder også elbiler, som har et vanlig 12-voltsbatteri som styrer elektronikken. Med et flatt 12-voltsbatteri kan du ikke starte elbilen, selv om kjørebatteriet er fulladet.

 

4. Utbedre skader i lakken før snøen kommer 

Småskader i lakken kan føre til rustskader når vintersaltet begynner å virke. Utbedre småskader før vinteren, og gi bilen en grundig vask og polering. Polering beskytter lakken mot salt og forurensing og gjør det lettere å holde bilen ren. En skikkelig svampevask, både innvendig og utvendig, er viktig for å beskytte bilen. Maskinvask er bedre enn ingenting, men en grundig håndvask og polering gir best beskyttelse.

 

5. Skift motorolje 

Det kan være lurt å skifte til en tynnere motorolje om vinteren, spesielt hvis du kjører i områder med store temperaturvariasjoner. Tykk "sommerolje" beskytter dårlig mot slitasje ved oppstart i kaldt vær. Husk at importerte biler kan ha tykkere olje på motoren enn hva som er ideelt for norske vinterforhold. En tynnere olje vil sikre at motoren starter lettere og fungerer bedre i kulden.

 

6. Undersøk dekktrykk og mønsterdybde

Gode dekk er essensielt for trygg kjøring på våte høstveier og glatte vinterveier. Minimumskravet for sommerdekk er 1,6 millimeter mønsterdybde over 2/3 av dekkets bredde, men vi anbefaler minimum tre millimeter. For vinterdekk er minimumskravet tre millimeter, men vi anbefaler fire millimeter. Dekktrykket skal sjekkes når hjulene er kalde, og bør gjøres en gang i måneden. Husk også at dekkene kan se bra ut til tross for slitasje, så kontroller dekkets alder og hardhet. Eldre dekk mister fleksibiliteten og gir dårligere grep.

 

7. Kontroller frontrute, vindusviskere og spylervæske

Slitte vindusviskere lager striper på ruta og gir dårlig sikt. Sjekk at gummien er hel og ren, og bytt viskere hvis de er slitte. Vask vindusviskerne hver gang du fyller drivstoff eller lader bilen din. Spylervæske beregnet for sommerbruk bør skiftes ut med en som er egnet for minusgrader. Dette vil sikre at spylervæsken ikke fryser og at den rengjør godt i kaldt vær. Vask også innsiden av frontruten for å sikre god sikt. Sjekk ruten for riper og skader som kan påvirke sikten, og få dem utbedret om nødvendig.

 

8. Smør låser og dører 

Vann kan samle seg langs dørlistene og i dørlåsene og fryse i kulden, noe som gjør dem vanskelig å åpne. Bruk silikonstift på alle dørlister og låseolje i alle låser for å forhindre dette. Smør også opp hengslene med grease eller passende olje for å unngå knirkete og trege dører. Gjenta smøringen etter hver bilvask for å sikre langvarig beskyttelse.

 

9. Bruk håndbrekk og kontroller bremsene godt 

Håndbrekket kan sette seg fast i kulda hvis det ikke brukes ofte. For å unngå dette, bruk håndbrekket jevnlig for å holde mekanismene i bevegelse. Bremse hardt noen ganger gjennom vinteren for å fjerne rust fra bremseskivene. Dette vil sikre at bremsene fungerer optimalt under glatte forhold.

 

Å ta en enkel, men grundig vinterkontroll, kan gi deg den tryggheten du trenger for å møte vinteren med ro i sinnet. Vi hjelper deg å sikre at bilen er i topp stand for vinterveiene. Trygghet på veien, hele vinteren.